€ 309.272 voor onderzoek naar Lymfklierkanker

18 maart 2019

  • Roel Broer

Zondag 17 maart vond de vijfde editie plaats van de Hollandse 100. In Thialf werd 10 km geschaatst, rond Thialf 90 km gefietst. Voor onderzoek naar Lymfklierkanker werd € 309.272 opgehaald voor Lymph&Co, opgericht door Prins Bernhard van Oranje, die met veel familieleden meedeed. Het evenement had dus een koninklijk karakter. Ook onze club droeg haar steentje bij. Hieronder het verslag van Hans Joosten.

Weersvoorspelling:
Windkracht 4 tot 6 (met windstoten), af en toe zon, 8 graden, en mogelijk een regen-of hagelbui. Het bleek dat Piet P. er deze keer een goede kijk op had.
Op initiatief van Josephine ontstond dit topteam, bestaande uit Joke, Josephine, Sandra, Irene, Roel, Wiebe, Vincent, Toon, Sjaak, Christiaan, Pieter, Ritze, Michiel, en Hans. Helaas waren er door omstandigheden 2 afmeldingen.
In dit team waren alle functies die in een topteam horen vertegenwoordig: communicatie manager, sponsors, knechten, kopmannen en -vrouwen, wegkapitein, teamarts, verzorgers, donateurs, sfeermakers, stille krachten, enz.

Schaatsen

Er werd gestart met 10 kilometer schaatsen. Een mooi blauw/geel treintje draaide rondje na rondje in een strak tempo. Op de overvolle 400 meterbaan slaagden ze erin zich goed staande te houden.
Na 25 rondjes konden de schaatsen in de tas.

Prachtige route

Fietsschoenen aan, fietsen uit de auto, een andere helm op, een winddicht jack aan en de zakken gevuld met proviand. Na een korte bespreking m.b.t. het rijden in een groep werd gestart met de eerste 45 kilometer. Deze  werd afgelegd in een mooie lus rond Joure, een prachtige route, vooral met bovenstaand weer echt fantastisch: kaal, vlak, geen beschutting. Regen en wind hadden vrij spel. Enkele kilometers voor Heerenveen bleek maar weer eens dat een ketting net zo sterk is als de zwakste schakel. Onze krachtpatser Michiel trapte z’n ketting finaal doormidden. Met vereende krachten werd hij teruggeduwd naar Thialf, in de hoop dat de servicewagen de ketting kon herstellen/vervangen. Maar helaas, de servicewagen ontbrak.

Tweede lus

Na een sanitaire stop en uitgezwaaid door Michiel werd begonnen aan de resterende 45 kilometer: een lus om Oldeberkoop. Ook hier een prachtige omgeving met veel ruimte voor de wind, weliswaar iets meer bos en bebouwing maar nooit op het gewenste moment. Met name op de smalle fietspaden was het opletten geblazen vanwege gladheid, afgewaaide takken en veel rukwinden. Vooral wind van opzij maakte het gevaarlijk.

Ten slotte

Maar zoals ook nu weer bleek, ben je als team sterk. We kwamen allemaal veilig en voldaan weer aan bij Thialf. Daar werden we ‘koninklijk’ ontvangen met muziek en een enthousiast publiek. Wij sloten de dag af met koffie en een welverdiend stuk appelgebak.

Was het zwaar? Ja zeker, het was geen gemakkelijke tocht, maar het stond niet in verhouding met  dat wat de mensen moeten doormaken waarvoor wij met z’n allen het sponsorbedrag bij elkaar hebben gebracht.

Namens team STGiethoorn, wil ik alle sponsors en donateurs bedanken voor hun bijdrage.

Hans