Gewestelijke marathons

12 februari 2019

  • Roel Broer

Voor onze club zijn de baanmarathons maandag 11 februari in Heerenveen fantastisch verlopen. Successen van STG’ers regen zich aaneen tijdens de vijfde serie op Thialf.

Jasper Krommenhoek

Het begon met Jasper Krommenhoek die bij de junioren C zegevierde. Drie rondes voor het eind ging hij op avontuur. Hij had het moment goed gekozen, bouwde de meter voorsprong die hij had uit en liet niet toe dat het peloton hem terughaalde.

Bram van Essen

B junior Bram van Essen had de vorige keer gewonnen en dat had het peloton van de C2 in de oren geknoopt. Bram speelde het slim, schaatste onopvallend mee in de buik van het peloton, maar was wel zo alert dat hij alles in het oog hield. Nooit raakte hij opgesloten, uitlooppogingen hoefde hij niet te pareren (want die waren er niet) en bij het begin van de finaleronde zat hij goed voorin. Na de laatste bocht ging Bram voluit en had iedereen het nakijken.

Arjan Kuiers

Arjan Kuiers, rijdend bij de C3, had het een stuk makkelijker dan twee weken geleden. Toen moest hij om de haverklap uitlooppogingen counteren, waardoor het hem aan het eind aan kracht ontbrak om nog een rol van betekenis te spelen. Nu bleef het peloton bijeen en wist Arjan als eerste heer te finishen. Hij kwam net te kort om Julie van der Tempel te achterhalen. Zij was alle heren te snel af. Arjan liet niet na te benadrukken dat hij in de finale veel hulp had gehad van ploeggenoot Erwin Raggers. Die offerde zich op en zette Arjan in kansrijke positie af.

Jurrian Haasjes

Als laatsten betraden de rijders van C1 het ijs. De heren maakten er een veldslag van. Met grote snelheid reden ze hun rondjes, waarbij er ook nog rijders waren die aan het peloton wisten te ontsnappen: soms alleen, soms met een groepje. Twee rijders, van wie Jurrian Haasjes er één was slaagden er in een ronde voorsprong te nemen. Jurrian bleef zich ook in de rest van de wedstrijd manifesteren. Nadat het peloton had afgesprint mocht hij samen met Klaas Poortinga nog drie finalerondjes rijden. In de sprint had hij geen kind meer aan Klaas. Ver voor de streep gingen de armen de lucht in en juichend kwam hij over de finish.

De anderen

Er deden natuurlijk ook nog leden mee die niet in de prijzen vielen. Erwin Raggers noemden we al. Hij werd als 14de geklasseerd. Otto van de Pol reed een goede wedstrijd en eindigde als 8ste bij de C1. Bert Krale, Gauke Eringa, Herman Pouwels en Reinder Jan Steenbeek reden als masters bij de C2. Met name Reinder Jan was veel voorin te vinden. Hij eindigde als 3de. Bert Krale werd 15de.

De enige dame was Lisan van der Linde. Zij reed bij de C3, kwam ten val, sloot toch weer aan, maar voor haar zat de wedstrijd er na 20 rondjes op.

Op maandag 4 maart zijn de finales.