IJsmeester

22 januari 2019

  • Roel Broer

Jan Welles gerenommeerd trainer en gewaardeerd lid van onze club scháátst niet alleen rondjes op Thialf, maar hij is sinds kort óók IJsmeester!

Jackje

Jan is enthousiast over zijn nieuwe baan en laat graag zien wat het werk inhoudt. Hier is hij bezig op de shorttrackbaan en vanwege het mooie plaatje trok hij even zijn jackje van onze club aan.

Randjes

Wie kent ze niet: die ellendige randjes aan binnen-en buitenkant van de 400 meterbaan. Jan borstelt ze, voor zijn collega met een andere Zamboni het werk afmaakt.

Latertje

IJsmeester: het klinkt glamoureus, maar terwijl de schaatsers naar huis zijn of aan de ‘derde helft’ zijn begonnen, draait Jan zijn rondjes voor lege tribunes. Meestal is het werk pas na middernacht klaar.

Dweilen

De shorttrackbaan wordt gedweild, maar daarbij wordt ook een dun laagje ijs weggeschrapt. Met een geweldige plons verdwijnt het schraapsel in een ondergrondse opslag als Jan de opvangbak leegt.

Stuurmanskunst

Een ijsmeester moet beslist een technische achtergrond hebben, want wat de mannen zelf kunnen, besteden ze niet uit. Daarnaast is het bedienen van de Zamboni geen sinecure. Je hebt slecht overzicht en de bediening van alle handles vereist de nodige oefening en kennis.

Zamboni

De naam Zamboni klinkt Italiaans, maar de machines komen tegenwoordig uit Zweden. Edoch …….
Zamboni (1901-1988) was een Amerikaan met Italiaanse voorouders. Hij begon een ijsbaan en liep tegen het probleem aan van het onderhoud van het ijs. Tussen 1947 en 1952 maakte hij na vele tests een watertank op het onderstel van een Jeep en ontwikkelde dit tot een moderne met een chauffeur gestuurde ijsdweilmachine.

IJshockeyhal

400 meter baan, 333 meter baan, shorttrackbaan, krabbelbaan en dan is er ook nog de ijshockeyhal. Alle banen moeten ’s avonds na sluitingstijd ‘gedaan’ worden. Daarna kan er gecontroleerd worden of het complex door iedereen is verlaten en tenslotte kan het alarm erop. Jan geniet en werkt intensief samen met zijn collega ijsmeesters. Diensten worden gedraaid in tweetallen.

Hart

Vanuit zijn technische  achtergrond, zijn zeer sportieve inslag en sociale betrokkenheid kan hij ziel en zaligheid leggen in deze specifieke functie. Voor ons is hij zichtbaar op de Zamboni, maar daarnaast voelt hij zich ook thuis in het hart van Thialf waar alle installaties staan. Samen met z’n collega’s zorgt hij ervoor dat wij op een geweldige ijsvloer schaatsen.