Van de Voorzitter

23 januari 2019

  • Roel Broer

Uit de tijd van de Nieuwsbrieven herinneren jullie je de bijdrage van de voorzitter nog wel. Nu met alleen een website kan dat ook.

Wim van der Heide ontvangt mij in zijn bedrijf met prachtige campers aan de Nering in Giethoorn en praat mij aan het begin van het nieuwe jaar bij over het reilen en zeilen van de club.

Gezond

“Het gaat goed met STGiethoorn”, vertelt Wim. “In alle geledingen heerst enthousiasme.
Er meldden zich voor het seizoen ’18-‘19 maar liefst 68 nieuwe leden aan en er zijn vier leden die de trainerscursus willen doen. In 12 weken krijgen ze een gedegen opleiding. We hebben het gezegde ‘Wie de jeugd heeft heeft de toekomst’ hoog in het vaandel. Daar maken we beleid op.”

Kleding

STG is overgegaan naar een nieuwe kledingleverancier, die minimaal dezelfde kwaliteit levert, een uitgebreid leveringsprogramma heeft en ook de fietsers bedient. Onlangs is er een oproep naar de leden uitgegaan om zitting te nemen in de kledingcommissie. 

Sponsors

Alle sponsors hebben aangegeven zich wederom voor vijf jaar aan de club te binden. De vereenvoudigde contracten zullen binnenkort ondertekend worden.

Jeugd

Tot voor kort namen pupillen en junioren nauwelijks deel aan wedstrijden. Het bestuur ziet wedstrijden als een verlengstuk van de training en daarom worden jeugdleden standaard ingeschreven voor wedstrijden, waarbij het inschrijfgeld door de club wordt betaald.

Talentontwikkeling

Om jeugd kansen te geven selecteert de club talenten, die kosteloos een extra zegel krijgen aangeboden. Van deze groep wordt wel wat verwacht. Dat hoeven geen topprestaties te zijn, maar op inzet, leergierigheid en enthousiasme wordt zeker gelet.

Voor jeugdleden die er vlak onder zitten kan het een stimulans zijn er een schepje bovenop te doen, teneinde ook in die kweekvijver te belanden.

Het bestuur kijkt ook naar mogelijkheden om zomers met deze groep actief bezig te zijn. Trainer(s), krachthonk, trainen op de atletiekbaan, skeeleren in Nijeveen?

Internationaal
Een paar jeugdleden gaan voor wedstrijden naar Zweden. De club geeft ze een jack, maar de kosten dragen ze zelf.

Doorstroming

Wim zei het al eerder: “Het ledental is op peil. De oude garde (met alle respect) is stabiel, maar hoe houd je de jeugd?”

In bovenstaande gaf hij daar al een aanzet toe. Maar er is ook een grote groep die meedoet aan het jeugdschaatsen. Dat is ‘uitbesteed’ aan Thialf. Jeugd die zich via STG heeft aangemeld is te herkennen aan blauwe truinen, ooit beschikbaar gesteld door SPAR Ter Schure (Sjaak dus).

Scouten

Die groep bestaat uit kinderen die op de basisschool zitten. Het is de bedoeling dat er één tot twee keer per seizoen gescout gaat worden. We vragen ze over te stappen naar  de club. Bij ons kunnen ze zich als pupil verder ontwikkelen en doorstromen naar de junioren. Ontbolster je, dan lonkt de kweekvijver.

Samenwerking

Als ik Wim spreek is er ’s avonds overleg tussen clubs om tot een zekere mate van samenwerking te komen. Nu gebeurt het al dat leden van ons meetrainen bij een andere club en vice versa. Dat is mooi, maar wij zijn op veel terreinen al breed vertegenwoordigd en Wim zou niet graag zien dat samenwerking ten koste gaat van onze eigen leden.

Wel is het fantastisch dat trainers over een uitgebreid netwerk beschikken. Dat heeft duidelijk meerwaarde.
Korte lijntjes, daar houdt de voorzitter van.