Monument

23 april 2022

  • Roel Broer

Evert van Benthem is een monument en is vereeuwigd in een kunstwerk dat voortaan te bewonderen is als je in Sint Jansklooster de Leeuwte opdraait. Onze club speelde een rol bij de onthulling. Melanie Rietman doet hieronder verslag en is ook verantwoordelijk voor de foto’s.

Speciaal over uit Canada

Vrijdagmiddag 22 april 2022: een frisse wind waait vanaf het Beulakerwiede richting De Leeuwte. Het voorjaarszonnetje schijnt en er is een hoop publiek op de been.

Vandaag was tweevoudig Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem aanwezig bij de onthulling van “De Schaatser”, een kunstwerk dat als eerbetoon aan hem is gemaakt.

Beeld

Het kunstwerk is gemaakt van metaal en stelt Evert van Benthem voor. Het staat bij het tunneltje bij De Leeuwte, de plek waar Evert met zijn gezin jarenlang heeft gewoond en vele kilometers heeft geschaatst.
Evert van Benthem en de andere drie uit de kopgroep van destijds (Henri Ruitenberg, Jan Kooiman en Jos Niesten) reden deze middag (een beetje wiebelend) op skeelers naar de finish en diverse leden van STGiethoorn en STC Rutten skeelerden mee, achter hen aan.

Skeeleren

Gelukkig was het geen 200 kilometer want daar waren we door coach Lucas Manden niet helemaal op getraind.

Het skeeleren ging echter prima, ook onder toeziend oog van Roelof Groen (die, net als wij, nog steeds hoopt op de 200 km lange Overijsselse Merentocht, die helaas nog nooit is verreden maar waar de draaiboeken al jarenlang voor klaar liggen).

Toespraken

Nadat Evert over de finish kwam waren er toespraken van de burgemeester, Plaatselijk Belang en natuurlijk van Evert van Benthem zelf en was er na de onthulling van het kunstwerk nog gelegenheid om foto’s te maken. Evert ten Napel zorgde voor de interviews.

Lekkers

Alle mee-skeelerende leden van de beide schaatsclubs werden bedankt met een mooie medaille en voor iedereen was er wat lekkers.

We hadden een leuke middag. Ook best bijzonder om bij dit moment aanwezig te zijn geweest.

Dank aan de leden van STGiethoorn die vandaag meededen voor hun inzet!

Albert Weijs

Kunstenaar Albert Weijs uit Sint Jansklooster maakte het beeld van oude ijzers van Friese noren.

Van Benthem, die in Sint Jansklooster ‘de schaatser’ werd genoemd won de tocht in 1985 en 1986. Sindsdien is de elfstedentocht nog verreden in 1997. Toen won Henk Angenent.