Ereleden

22 april 2024

  • Roel Broer

Iemand die wegens verdiensten een bijzondere status heeft ten opzichte van gewone leden noemen we een erelid. Tijdens de feestelijke afsluiting van het seizoen werd deze titel aan Carla Ketellapper-Zielman en aan Ineke Dedden verleend. Carla en Ineke werden in het zonnetje gezet door voorzitter Wim van der Heide, die woorden tekort kwam om alle successen van de dames te noemen. En dat is niet gek, want ze schaatsten een palmares bij elkaar om stil van te worden.
Ze begonnen beiden in de jeugd van STGiethoorn. Het was niet gek dat ze voor de schaatssport kozen. Carla’s ouders waren zelf lid van de club en Inekes moeder ook. Daarnaast reed Inekes grootvader tot op hoge leeftijd zijn rondjes op Thialf.

Titels bij de vleet

Carla (van 30 juli 1984) trad in 2006 toe tot een commerciële ploeg, won in 2009 het NK op de Oostvaardersplassen en hield daarna niet meer op met winnen. Het NK op de Weissensee zelfs drie keer. In 2017 sloot ze haar carrière af, maar na haar moederschap pakte ze een jaar later de draad al weer op. En nog succesvol ook! Dit jaar deed zie nog mee aan de alternatieve elfstedentocht, die ze in 2012 won en waarin ze nu derde werd. Als inline-skater deed ze in 2011 mee aan de Europese kampioenschappen.
Ineke (van 21 december 1993) viel bij de jeugd al op. Op de 3 en 5 kilometer was ze enkele malen nationaal kampioen. In 2017 won ze het ‘Open NK marathon’ op de Weissensee. Deed Carla mee aan NK’s afstanden en massastart, Ineke stond op de deelnemerslijst van NK’s afstanden en allround. Ineke was ook succesvol in Zweden. In de winter van 2021-2022 won ze rond Luleå alle vier Grand-Prix wedstrijden. Ineke is een doorpakker en weet vanuit haar professie als verpleegkundige hoe belangrijk het is om samen te werken. Soms rijd je dan voor een ploeggenoot, maar ploeggenoten reden in januari 2023 voor haar toen ze op de Weissensee weer de nationale titel won. En dan werd ze vorig jaar ook nog eens marathonschaatser van het jaar!
Nu is ze afgezwaaid en kan ze terugkijken op een geweldige erelijst.

Discipline

Bewondering verdienen Carla en Ineke voor hun tomeloze inzet. Dat winnen komt niet vanzelf. Daarvoor moet veel trainingsarbeid verricht worden in wisselende weersomstandigheden en je kunt je haast niet voorstellen hoeveel tijd ermee gemoeid is. En dat naast (eerst) studie en (later) baan. Gelukkig is het door velen herkend en daarom is het niet meer dan terecht dat de één (Carla) twee keer gekozen is tot sportvrouw van Steenwijkerland en de ander (Ineke) zelfs drie keer.

De titel erelid kunnen ze met trots dragen en iets van die glorie straalt af op onze club en trainers, die aan de wieg stonden van hun ontwikkeling.