Feestavond

22 april 2024

  • Roel Broer

Op zaterdag 20 april vond de afsluiting van het schaatsseizoen ’23-’24 plaats. De leden (met aanhang) waren uitgenodigd voor een gezellig samenzijn bij restaurant De Witte Hoeve in Giethoorn. De feestcommissie zal tevreden zijn geweest over de opkomst.
Een vast onderdeel is dat er begonnen wordt met een activiteit.

Klootzoeken

Op het plaatje zie je leden die bezig zijn met het uitvloeisel van de ‘activiteit’. Wie aan Giethoorn denkt zal niet meteen (en misschien wel nooit) aan klootschieten denken. We zien hier twee groepjes, die de kloot niet op het rechte pad konden houden en verwoede pogingen doen om de kogel uit de sloot te vissen.
Kijken Gietersen hiervan op? Nee, die ergeren zich hooguit als er weer eens een object in hun tuin belandt.
De plaatselijke bevolking is ook niet meer verbaasd als er iemand z’n eend uitlaat of met Friese doorlopers over het pad loopt. ’t Is maar een vossenjacht, immers!

Bloed

De uitbater van de Witte Hoeve liet de schaatsers dus al klootschietend een parcours door het dorp afleggen. Iedereen genoot, maar toch een kanttekening, want dat het allemaal niet zonder gevaar is, blijkt uit het volgende:

Na terugkomst liep er een klootschieter met een gevulde theedoek door het restaurant. Het leek wel een knapzak. Alleen de stok ontbrak. De man plofte neer op een stoel, schoof één broekspijp omhoog en wees op z’n scheenbeen. Daarop zat een bloedende bult ter grote van een kloot. De man (naam bij de redactie bekend) vertelde dat hij met zijn groepje op de Langesteeg was aangekomen, zich niet had opgesteld achter de klootgooier, maar alvast flink verder was gelopen, dat hij geschreeuw hoorde, gevolgd door het geluid van een stuiterende kloot, die ter hoogte van hem van het pad hobbelde. In een uiterste poging te verhinderen dat de kloot de sloot in schoot stak hij zijn been uit. Een nobele daad, want raak je een kloot kwijt dan kost dat € 10,- Het object had echter meer snelheid dan gedacht, met de bult tot gevolg. De theedoek gevuld met ijsblokjes deed de zwelling tot aanvaardbare proporties slinken. Onze penningmeester was in zijn nopjes, want die zag de post ‘onvoorzien’ al letterlijk naar de kloten gaan.

Lid van verdienste

Op de foto reikt Johan Heersma een oorkonde uit aan Geke Nooij. Tijdens de feestavond kreeg ze die, omdat het bestuur haar had benoemd tot lid van verdienste. Op de jaarlijkse ledenvergadering nam zij al afscheid. Daar besteedden wij op deze site aandacht aan. Ze zat 27 jaar in het bestuur van STGiethoorn en mag zich derhalve zonder gêne de ‘al wetende’ noemen.

Clubkampioenen 2023-2024

Door alle aandacht voor ereleden en lid van verdienste is er van de feestavond nog één onderdeel blijven liggen. En wel een overzicht van de clubkampioenen. Joan Lubbinge stuurde een bestand en dat kunnen jullie lezen door op club klassement 2023-2024 te klikken.

Ieder jaar is er ook een lid dat de meeste progressie boekte. Voor het seizoen ’23-’24 was die prijs voor Kim Kuiper. Deze dame is een pupil A. Zij was geen kampioen, maar dat hoeft voor deze onderscheiding ook niet. Als je jezelf zo weet te verbeteren, kun je terugzien op een geslaagd seizoen. Alle jeugd die op de foto staat deed mee aan wedstrijden.

Honger

Tussen alle officiële onderdelen door zie je velen reikhalzend uitkijken naar het moment dat er naast glazen ook borden op tafel komen. De inwendige mens kan wel wat gebruiken na al dat geschiet met en het gezoek naar de kloot. Opvallend en bemoedigend: de jeugd was in groten getale aanwezig.

Eet smakelijk

Een pannenkoek gaat er altijd wel in en zeker op zaterdag. Op tafel genoeg spullen om ‘m naar believen te beleggen. Gelukkig hadden de junioren en pupillen nog genoeg overgelaten voor deze gelauwerde leden.