Vrijwilligersbokaal

22 mei 2024

  • Roel Broer

Zo’n beetje vanaf de oprichting van onze club is Geke Nooij er als algemeen bestuurslid bij betrokken geweest. Tijdens de jaarvergadering van vorig jaar werd afscheid van haar genomen, op de feestavond werd ze benoemd tot lid van verdienste en als klap op de vuurpijl kreeg ze van het gewest Friesland van de KNSB (leuker: De bond van IJsclubs) de vrijwilligersbokaal. Een prachtig, flink zwaar beeldje.

In het gewestelijke zonnetje

Tijdens de voorjaarsvergadering van het bestuur van het gewest Friesland op dinsdag 14 mei werd Geke toegesproken door onze eigen Johan Heersma, die de vele verdiensten van Geke nog eens benoemde. Gekes afscheid markeert veel meer dan een persoonlijk afscheid. Dat besef je als je luistert naar Johan.

Zomercompetitie
Geke speelde een belangrijke rol in wat de zomercompetitie heette. Leden bestreden elkaar in verschillende disciplines, die niet altijd met schaatsen in verband kon worden gebracht. Wel met gezelligheid. En in het creëren van sfeer is zij de beste. Bovenstaande zinnen staan hoofdzakelijk in de verleden tijd, want de zomercompetitie is ter ziele.

Van alle markten thuis

Jeugdschaatsen
Bij de coördinatie van het jeugdschaatsen speelde Geke een belangrijke rol. Ze promootte het kwartetschaatsen op de basisscholen. Leerlingen konden op vier woensdagmiddagen in Thialf kennis maken met de sport. De verenigingen hoopten dat het enthousiasme van de kinderen zou overslaan op de ouders en dat dat aanwas zou opleveren. Helaas, het kwartetschaatsen is niet meer, want het leverde nauwelijks jeugdleden op.

Trainingskaarten
Rustige zomermaanden golden niet voor degene binnen de vereniging die de ledenadministratie op zich had genomen. Of ze nu Joke of Wilma heetten, er kon wel wat hulp gebruikt worden bij de omvangrijke klus om iedereen voor aanvang van het seizoen van de juiste trainingskaart te voorzien. Foto plakken, lamineren, uitdelen in Thialf, jouw verantwoordelijkheidsgevoel werd zeer op prijs gesteld.

Wandelend archief

Lief en leed
Wie zegt dat er bij een sportclub alleen maar lief is, zou eens met Geke moeten praten. Als wandelend archief heeft zij in die 27 jaar niet alleen gezonde mensen meegemaakt, maar heeft ze ook heel wat bezoekjes gebracht of kaartjes gestuurd aan leden die minder fortuinlijk waren. 

Feestavond
De organisatie van de jaarlijkse feestavond aan het eind van het seizoen was Geke op het lijf geschreven. Moeite om een commissie samen te stellen had ze meestal niet. Iedereen werkte graag met haar samen, want gezelligheid hing als een goed parfum om haar heen.

Brede waardering

Dat bovenstaande niet alleen gewaardeerd werd binnen STGiethoorn bleek dus op 14 mei. Ook in het gewest en bij de baancommissie stond Geke er goed op. Zo goed zelfs, dat men haar dit prachtige beeld uitreikte. Kom d’r nog maar eens om: 27 jaar vrijwilligerswerk. Ooit begonnen omdat haar zoon Roderick lid werd.  Dat de schaatswereld haar op waarde schat is goed om te zien en zeer terecht.