Zesde Baanmarathon

1 februari 2024

  • Roel Broer

Maandag 29 januari vond alweer de zesde en tevens laatste baanmarathon van dit seizoen plaats. Onze jeugd was goed vertegenwoordigd en succesvol. Gerrit Smink maakte foto’s, die je kunt bekijken door op hier te klikken.

Naast de jeugdwedstrijden 1 t/m 4 was er ook een wedstrijd voor D/E-pupillen en om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ilana Hokse won die en niet zo’n beetje ook. De groep reed 4 ronden en Ilana had een simpel, maar ijzersterk plan. Niks berekenend rijden, maar gewoon gaan! Ruim 12 seconden vóór nummer twee kwam ze over de streep. Haar gemiddelde snelheid was 34,1 km/h.

Snel

JW1
Deze groep reed 6 ronden en ook hier was er winst voor STGiethoorn. Vera Ensing was er vandoor met Ilona Borger, die ze in de sprint klopte. Haar gemiddelde was 34,6 km/h. Laurens Winter en Hidde Oord hielden elkaar gezelschap en eindigden in de middenmoot.

JW2
Ongemeen spannend werd het in deze groep, die 8 ronden moest rijden. Senne de Bruijn reed de snelste ronde, maar moest genoegen nemen de tweede plaats. Samen met twee anderen werd de strijd in de laatste meter(s) beslist. Senne had zeker kunnen winnen, maar evengoed had hij derde kunnen worden. De verschillen waren minimaal. Het gemiddelde lag hier op 38,4 km/h.

Sneller-snelst

JW3
Hier moesten Lieke en Vera Nijboer de kastanjes uit het vuur slepen. Vera werd 13de en Lieke 8ste, maar dat had evengoed andersom kunnen zijn, want ze zaten in een peloton van wel 16 rijders dat op de kopgroep van 4 joeg. Iedereen deed vreselijk zijn of haar best, maar men slaagde er niet in de kopgroep te achterhalen. 39.0 km/h was hier de gemiddelde snelheid.

JW4
Rosa-Lynn Compagner was de enige die in dit selecte gezelschap van start ging. 20 jongens en meisjes streden hier om de winst. In de kopgroep van 11 hield Rosa-Lynn zich goed staande, maar uiteindelijk capituleerde ze. Met z’n vieren duelleerden ze om de 8ste plaats. Die strijd won ze. De gemiddelde snelheid van de winnaar was 41,2 km/h.

Achterop

Niet vergeten
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Kim Kuiper (JW1) haalde de 6 rondjes niet, want in het vijfde viel ze en was het einde oefening. Hetzelfde overkwam Jens-Jochem Webbink (JW2). Een mooie klassering zat er toen niet meer in. In dezelfde groep reed Maud Brakke. Ze volbracht haar 8 ronden, maar speelde geen rol van betekenis.  Myrthe Kooiker (JW3) reed best een snel rondje, maar in het laatste kon iedereen zien dat de tank leeg was. 

C1-C2-C3
Jurrian Haasjes won de wedstrijd van de C1. Daar was wel een finishfoto voor nodig, want je moest haviksogen hebben. Een verschil van vierduizendsten valt niet waar te nemen.

De C2 rijders bleven dicht bij elkaar. Gerard Oord en zijn neef Daniël werden respectievelijk 6de en 12de. Maar wat was het spannend. Gerard perste er in de laatste ronde nog een 29’er uit, maar dat deden er meer. Zo waren er wel zes voor wie de slotronde het snelst ging.

Amber Wietsma is nog maar een DB1’er, maar doet mee als een grote. Ze reed de 30 ronden van de C3 knap in de buik van het peloton, maar moest dat in de laatste ronde bekopen. Trots op haar 19de plaats mag ze zeker zijn.

Tip
Voor degenen die het nog niet wisten. Hier https://www.marathonschaatsenfriesland.nl/wordpress/ staan Flickr links (‘Flickr-pagina’) naar prachtige fotoalbums van de marathonwedstrijden op de maandagavond. Zowel van jeugd als senioren. Houd die pagina dus in de gaten. De foto’s van afgelopen maandag staan er nog niet op. Alle voorgaande wel.